Meest gestelde vragen Hieronder vind je een verzameling van de veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Bel (0592) 300 765, mail ons of stuur ons een bericht via het contactformulier of klik "hier"

  1. Wanneer ben ik in onderhandeling:

Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je bod door een tegenbod te doen. Je bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij jouw bod met de verkoper zal bespreken.

  1. Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Vaak zal de verkopende NVM-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand, zoals dat heet, ‘onder bod’ is. Als belangstellende mag je dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met jou in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.

  1. Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus nog beslissen of hij jouw bod aanvaardt of niet, of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.

  1. Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast kun jij als potentiële koper echter ook besluiten om tijdens de onderhandelingen je bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk jouw eerder gedane bod.

  1. Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik als eerste een bod uitbreng?

Nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heb je serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat je positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.

  1. Welke risico’s loop ik bij de aankoop als ik geen makelaar in de arm neem?
  • Je betaalt veelal meer voor een woning zonder makelaar.
  • Je kansen zijn een stuk kleiner zonder een aankoopmakelaar, omdat verkopende makelaars het liefst aan een collega verkopen.
  • De verkopende makelaar werkt alleen in het belang van de verkoper dus het kan zijn dat zijn/ haar informatie onvolledig is. Starters weten niet wat ze moeten vragen en de makelaar zal de negatieve zaken niet melden. Het kan dus zijn dat je een kat in de zak koopt. Voorbeelden zijn een slechte staat van onderhoud, fundering die wegzakt, uitzicht dat binnenkort gaat veranderen of een inactieve VvE die niets heeft gespaard terwijl er veel onderhoud aankomt.
  • Tijdens het kopen van een woning raak je altijd emotioneel betrokken. Wat logisch is. Onze taak is juist om ten alle tijden rationeel te blijven. Wij kijken wat een woning waard is en of iets een goede investering is.
  • Ook de onderhandelingen kunnen vaak emotioneel worden, zeker als je een woning heel graag wilt hebben. Een makelaar heeft al honderden keren een onderhandeling gevoerd en weet hoe jij de best haalbare deal kan maken.
  • De meeste mensen zien niet dagelijks een koopakte. En als leek kunnen al deze juridische termen best een abracadabra zijn. Met een aankoopmakelaar ben je dus vrij van een hoop stress en onzekerheid.
  1. Waarom zou ik voor Huize Huijgen Makelaars kiezen?

Je moet vooral een makelaar kiezen die bij je past. Onze stijl is persoonlijk en toegankelijk, en onze belangrijkste drijfveer is dat jij tevreden bent. We scoren enorm goed op beoordelingswebsites en zullen er alles aan doen om ook van jou een goede beoordeling te krijgen. Bel, app of mail ons gerust, dan vertellen we je graag wat we voor je kunnen betekenen.